Algemene behandelingen tandheelkunde

Algemene behandelingen tandheelkunde

Hieronder vindt u een korte uitleg van de meest voorkomende tandheelkundige behandelingen bij ons in de praktijk.

behandelingen controleJaarlijks minimaal twee keer een controle bezoek aan uw tandarts brengen helpt u om eventuele problemen in een vroeg stadium te signaleren.
De tandarts houdt beginnende gaatjes in de gaten, deze kunnen in het beginstadium nog herstellen namelijk.
Daarnaast wordt de conditie van uw tandvlees geëvalueerd en worden met enige regelmaat (ongeveer elke twee jaar) röntgenfoto’s gemaakt om eventuele ontstekingen of gaatjes op moeilijk zichtbare plekken tijdig te ontdekken.
behandelingen vullingen
Een gaatje is in feite een zachte plek (ontkalkt door aantasting van bacteriën) in een tand of kies.

De behandeling hiervan bestaat uit het weghalen van het zachte weefsel uit de tand of kies en dit op te vullen met een vulmateriaal. Hiervoor wordt composiet gebruikt, dit is een wit, tandkleurig mooi vulmateriaal.
Op deze manier wordt verdere uitbreiding van het gaatje voorkomen.

Soms is het nodig om amalgaamvullingen te vervangen voor witte composietvullingen, omdat het risico op tandbreuk bijvoorbeeld een stuk lager ligt bij witte vullingen. Ook kan het zijn dat bijvoorbeeld de oude vulling ‘lekt’.

behandelingen kronen bruggenSoms is een tand of kies niet sterk genoeg meer of dusdanig afgesleten waardoor een vulling niet meer mogelijk is. In dat geval is een kroon een duurzame oplossing.

Een kroon is een porseleinen kapje over een tand of kies in de oorspronkelijke vorm en grootte van de tand of kies. Met een brug kunnen 1 of meerdere ontbrekende tanden of kiezen vervangen worden. Een kroon of brug kan van porselein en/of metaal gemaakt worden.

behandelingen implantatenAls je een of meerdere tanden of kiezen mist kunnen deze vervangen worden voor een implantaat.

Een implantaat voor het gebit is een schroef die in de kaak gezet wordt. Deze schroef vervangt de wortel van je eigen tand of kies en groeit vast in het kaakbot Hierop kan een kroon of klikgebit gemaakt worden.

Implantaten gaan in principe levenslang mee. U kunt hiervoor een afspraak inplannen op een vrijdag bij onze implantoloog.

Een uitneembare prothese (kunstgebit) is 1 van de mogelijkheden voor het vervangen van ontbrekende tanden en/of kiezen.
Wanneer een aantal tanden of kiezen ontbreken kan een partiële prothese (ook plaat- of frameprothese genoemd) vervaardigd worden.
Bij het ontbreken van alle tanden en kiezen wordt een volledige prothese (kunstgebit) gemaakt. Dit kan ook een prothese met steun op implantaten (klikgebit) zijn.

Parodontitis is een medische term voor een diepere tandvleesontsteking.

Deze vorm van tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door tandsteenvorming onder het tandvlees. Hierdoor worden de vezeltjes rondom de tandwortels en het omliggende kaakbot aangetast en kunnen tanden en kiezen los gaan staan.

Bij mensen die roken komt parodontitis meer voor. Daarnaast hebben mensen met een niet goed ingestelde diabetes een verhoogde kans op de ontwikkeling van parodontitis.

Uit literatuur is gebleken dat parodontitis een verhoogd risico op hart- en vaatziekten geeft. Dit komt door een toename van ontstekingscellen in het bloed. Daarnaast kan het bij zwangere vrouwen leiden tot vroeggeboorte.

Behandeling

De behandeling van parodontitis vindt plaats bij de mondhygiënist of parodontoloog. De mondhygiënist zal samen met u een behandelplan opstellen om de tandvleesontstekingen aan te pakken.

In de initiële fase wordt alle tandplaque en tandsteen onder het tandvlees verwijderd. Dit wordt de professionele gebitsreiniging genoemd. Hierna heeft het tandvlees tijd nodig om te genezen. Na een aantal maanden zal de mondhygienist opnieuw het tandvlees beoordelen. Professionele gebitsreiniging moet 3 à 4 keer per jaar uitgevoerd worden om het tandvleesprobleem aan te pakken.

Kiespijn ontstaat in de meeste gevallen doordat de zenuw in de tand of kies ontstoken is geraakt. Dit kan komen door onder andere een diep gaatje of bijvoorbeeld overbelasting of een val.

Als de zenuw ontstoken is kan dit niet meer vanzelf overgaan. Het is dan noodzakelijk om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren. Bij een wortelkanaalbehandeling wordt het zenuwweefsel uit de wortel van de kies gehaald. De holle ruimte die hierbij ontstaat wordt schoongemaakt en opgevuld.

Deze behandeling kan pijnloos worden uitgevoerd.