Kids

Welkom op de kids pagina!

Hier kan je alles vinden wat je moet weten over een bezoekje aan de tandarts.

 

 

waarom moet ik naar de tandartsWaarom vinden grote mensen het belangrijk om naar de tandarts te gaan?
Een tandarts is iemand die je helpt om je gebit gezond en mooi te houden.
Als je bij de tandarts komt gaan we kijken of je tanden wel recht groeien, of je gaatjes hebt en of je je tanden goed poetst.
Door je tanden 2 keer per dag te poetsen krijg je sterke tanden en zo zorg je ervoor dat er geen gaatjes in je tanden en kiezen komen.
controle tandartsBij de controle kijkt de tandarts met een spiegeltje en een aanwijsstokje in je mond om te zien of je tanden recht groeien, of je wiebeltanden hebt en nieuwe tanden of kiezen krijgt en of je geen gaatjes hebt.
De tandarts controleert twee keer per jaar je tanden en kiezen.
ik heb een gaatjeSoms kan een zacht plekje in je kies of tand ontstaan; dit noemen we een gaatje. Dit kan komen door te veel snoepen of dat je tanden niet altijd helemaal schoongepoetst zijn.
De tandarts zal dan met water en speciale kiezen-shampoo het zachte plekje in je kies of tand schoonmaken. Je kies of tand krijgt dus een lekkere douche! Dit kan soms een beetje kietelen…
Daarna wordt met een luchtblazertje je tand of kies droog geblazen en wordt er speciale witte tandenklei in het gaatje gestopt om het goed dicht te maken zodat je weer lekker kunt eten thuis. Een speciaal blauw toverlampje zorgt er voor dat de tandenklei heel hard wordt. Dit heet nu een vulling.

Klaar is kees! Zo gebeurd dus.

fluoride kinderenFluoride is een stofje dat ervoor zorgt dat je tanden en kiezen sterker worden en beter beschermd zijn tegen gaatjes. Fluoride zit ook in tandpasta, maar om je tanden en kiezen te helpen krijg je bij de tandarts wat extra fluoride.
Onze fluoride lijkt op tandengel en smaakt naar lekkere kauwgomballen of banaan! Nadat we het op je kiezen hebben aangebracht mag je een half uurtje niet eten of drinken, zodat het nog beter inwerkt. Zo krijg je minder snel gaatjes! Je moet natuurlijk wel goed blijven poetsen thuis!
sealenIn je nieuwe grote-mensen-kiezen zitten allemaal diepe groefjes. Sommige groefjes zijn zo diep dat je met je tandenborstel de bacteriën er niet uit kan poetsen.
De tandarts kan die groefjes opvullen met een soort laklaagje; een sealant. Dit is een soort nagellak, maar dan voor je kiezen!
De tandarts maakt je kiezen dan eerst schoon met een special elektrisch borsteltje en blaast dan de kies droog. Daarna komt er een beetje lak in die groefjes. Met de blauwe toverlamp wordt de lak hard gemaakt en kunnen er geen bacteriën meer in je kiezen komen!
kies tand trekkenHeel soms is het gaatje in je tand of kies zo groot geworden, dat de tandarts hem niet meer kan vullen. Doordat het gaatje zo groot is, kan je er last van krijgen waardoor je niet meer lekker kan slapen en eten. Dan is het beter om het kiesje er heel voorzichtig uit te halen, zodat je daar geen last meer van hebt.
De tandarts zal het kiesje eerst laten slapen (dit heet verdoven), zodat je kies er niks van voelt. Als je goed verdoofd bent, wiebelt de tandarts met een klein tangetje zachtjes je kies eruit. Je mag je kies dan mee naar huis nemen in een mooi doosje!
Na een tijdje komt er vanzelf weer een mooie nieuwe tand of kies door op dezelfde plek in je mond.
beugelHeeft je halve klas al een beugel? Dan wil jij er vast ook een.
Maar is het ook echt nodig? De tandarts kijkt voor je of je tanden mooi op elkaar aansluiten en of ze ook als je ouder bent goed blijven kauwen.
Soms kun je moeite krijgen met het goed uitspreken van letters, of gaan je tanden slijten door de stand waarin ze staan. Ook kunnen tanden zo dicht naast elkaar staan dat je er met de tandenborstel niet goed bij kunt.
Een beugel kan je tanden en kiezen in dat geval weer op de juiste plek duwen.
De orthodontist zal beslissen welke beugel het beste voor jouw tanden is. Een orthodontist is een speciale tandarts die alles van beugels weet.
Vul je naam, je e-mailadres (of die van je vader of moeder) in, en je vraag natuurlijk. We zullen zo snel mogelijk een antwoord geven op je vraag.
Alvast bedankt, hè 🙂

  Jouw naam (verplicht)

  E-mail (verplicht)

  Jouw vraag

  Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website. Ben je jonger dan 18 jaar? Vraag hiervoor dan toestemming van je ouders/verzorgers.

  Deze mooie kleurplaten kun je downloaden en uitprinten (of vraag even aan je vader of moeder om dat te doen). Dan kun je deze mooi inkleuren. Wij vinden het leuk als je de ingekleurde kleurplaat meeneemt als je weer bij ons komt. We geven hem dan een mooi plekje in onze praktijk of op deze website.

  kleurplaat-1

  kleurplaat-2

  kleurplaat-3